You are currently viewing ATMINTINĖ

ATMINTINĖ

ATMINTINĖ

PO KELIO SĄNARIO OPERACIJOS

Atlikus kelio sąnario endoprotezavimą, kelionė pasveikimo link čia dar nesibaigia. Grįžimo į įprastą gyvenimą procesas gan ilgas, trunkantis nuo pusės metų iki metų, ir sėkmingas rezultatas didžiąja dalimi priklauso nuo paties paciento. Būtent todėl pooperaciniu periodu nepamainomu pagalbininku tampa atmintinė po kelio sąnario operacijos – panagrinėkime ją.

REABILITACIJA

Reabilitacija yra ne mažiau svarbi dalis nei pats endoprotezavimas. Sėkmingai taikant reabilitaciją, mažinama protezo atmetimo rizika, mažėja pooperacinis skausmas, didėja gyvenimo kokybė ir po truputį grąžinamas mobilumas.

Pirmas žingsnis į reabilitaciją – individualios programos sudarymas. Į ją įeina savarankiškai atliekamų fizinių pratimų planas, skirtingų terapijų kursas, kurių pagrindas – kineziterapija, rekomendacijos po kelio sąnario endoprotezavimo. Reabilitacijos programa sudaroma atsižvelgiant į paciento amžių, būklę, fizinius pajėgumus ir operacijos sudėtingumą: buvo atliktas pilnas ar dalinis endoprotezavimas.

Kaip jau buvo minėta, pooperacinis laikotarpis gali trukti iki metų, tačiau įprastai pakanka pusmečio. Tam tikra reabilitacijos forma pradedama neilgai trukus po operacijos: pacientas savarankiškai keliasi iš lovos, mokosi judėti su naujuoju sąnariu, susipažįsta su kineziterapijos programa, mėgina atlikti pirmuosius kineziterapijos žingsnius.

Pagrindiniai reabilitacijos tikslai: didinti lankstumą ir judesių amplitudę, mažinti skausmą, padėti prigyti implantui, grąžinti aplinkiniams raumenims bei sąnariui jėgą ir galiausiai – atgauti mobilumą ir darbingumą.

Reabilitacijos metu svarbu ne tik laikytis gydytojo rekomendacijų, bet ir atlikti kineziterapijos mankštą, lankyti paskirtas terapijas, masažus. Tik visas gydymo kompleksas leidžia pasiekti sėkmingų rezultatų: judėti be pagalbinių priemonių, nusikratyti ilgą laiką lydėjusio skausmo, užsiimti mėgiama veikla ir t. t.

Rekomendacijos po kelio sąnario endoprotezavimo

Po endoprotezavimo būtina vykdyti gydytojo nurodymus ir vengti draudžiamų veiksmų ar judesių. Pavyzdžiui, po operacijos griežtai nerekomenduojama kelti ar nešti sunkius daiktus, atlikti sunkų fizinį darbą. Tokie veiksmai didina apkrovą sąnariams ir gali išprovokuoti neigiamas pasekmes. Taip pat pacientams siūloma vengti šuoliavimo, bėgiojimo, lipimo laiptais – didelis smūgis sąnariui gali pakenkti gijimo procesui.

Pacientas po kelio sąnario endoprotezavimo turėtų reguliariai vaikščioti, avėti patogią avalynę, pasirūpinti pakankamu fiziniu aktyvumu. Visa tai turėtų būti atliekama kruopščiai įvertinus pooperacinę būklę ir fizinį pasirengimą.

Svarbios ir rekomendacijos po kelio sąnario endoprotezavimo susijusios su namų paruošimu pooperaciniam laikotarpiui.

Rekomenduojama iš anksto parengti gyvenamąją aplinką etapui po operacijos: namuose atlaisvinti vietos, kad būtų galimybė netrukdomai vaikščioti su papildomomis judėjimo priemonėmis, tokiomis kaip vaikštynės, ramentai, lazdelė ir t. t. Jeigu bute ar name yra laiptai, reikėtų jų vengti ir reikalingas erdves įrengti viename aukšte. Pavyzdžiui, miegamąjį laikinai perkelti iš antro aukšto į pirmąjį, reikalingus daiktus iš rūsio atsinešti į gyvenamąsias patalpas ir t. t.

Taip pat reikėtų pagalvoti apie slidžius ar kitaip trukdančius judėti paviršius, tokius kaip kilimėliai ar kiliminė danga. Jie turi būti pašalinti arba gerai pritvirtinti. Judėjimo erdvėje neturėtų voliotis laidai, pufai, taburetės ir kiti daiktai.

Rekomenduojama pasirūpinti tinkama kėde. Jos sėdynė turėtų būti aukštesnė nei įprastai, kad būtų patogu stotis ir sėstis. Vonioje ar dušo kabinoje siūloma įsitaisyti kėdę, tvirtą ramstį, o tualeto kambaryje – klozeto paaukštinimą.

Taip pat pravers prailgintas batų šaukštas, maudymosi kempinė su rankena ir paėmimo (sugriebimo) įrankis. Šie daiktai padės išvengti pasilenkimo per dideliu kampu.

Sugrįžus namo, pirmosiomis keliomis dienomis gali būti reikalinga kito asmens pagalba. Sutvirtėjus, pacientas namuose pajėgus gydytis be papildomos pagalbos.

Jeigu jaučiate bent vieną ar kelis aprašytus simptomus, kurie reguliariai kartojasi, nedelsiant kreipkitės į savo gydytoją. Tik jis gali nustatyti simptomų priežastis bei paskirti gydymą. Ankstyvoje osteoartrito stadijoje skiriamas natūralus gydymas, galintis padėti išvengti sąnarių endoprotezavimo.

FIZINIŲ PRATIMŲ PAVYZDŽIAI

Po endoprotezavimo paskiriami fiziniai pratimai sąnario mobilumui atgauti. Žemiau pateikiami tokių pratimų pavyzdžiai. Šiuos pratimus galima atlikti tik rekomendavus gydytojui arba kineziterapeutui.

PRATIMAS NR. 1

Po kelio sąnario operacijos pirmiausia svarbu atgauti kelio sąnario tiesimo amplitudę. Padėkite kulną ant nedidelio paaukštinimo ir palaikykite koją tokioje padėtyje 5–10 min. Turėtumėte jausti tempimo pojūtį pakinkyje, tačiau tempimo pojūčiui perėjus į skausmą – pratimą baikite. Galite šį pratimą derinti kartu su kelio sąnario šaldymu.

PRATIMAS NR. 2
Padėkite minkštą vidutinio dydžio kamuolį arba susuktą į ritininį pledą po pakinkliu. Spausdami kamuolį žemyn turite jausti, jog susitraukia šlaunies priekinės dalies raumenys. Pratimą darykite lėtai 3 serijas po 10–15 pakartojimų.
PRATIMAS NR. 3
Atsisėdus užkiškite sveiką koją už traumuotos kojos kulno ir, sveikai kojai padedant tieskite traumuotą koją keldami aukštyn. Lėtai nuleiskite žemyn. Atlikite 3 serijas po 10 pakartojimų.
PRATIMAS NR. 4
Atsistokite ant vienos kojos ant nestabilaus paviršiaus (tai gali būti keletas viena ant kitos sudėtų pagalvių) netoli sienos. Pastovėkite ant kiekvienos kojos 3 serijas po 1 minutę balansuojant ir išlaikant pusiausvyrą.
PRATIMAS NR. 5
Atsisėdus užnerkite diržą arba virvę ant pėdos ir lėtai traukite pėdą į save lenkiant per kelio sąnarį slystant kulnui lovos paviršiumi. Lenkite koją iki skausmo ribos. Lėtai ištieskite koją. Atlikite 2–3 serijas po 10 kartojimų.

Dėl reabilitacijos galite kreiptis į „ARTRO klinika“. Daugiau „ARTRO klinika“ paruoštų pratimų čia.

Susisiekite su mumis:

+370 46 400002

+370 655 52672

info@osteca.lt

Turite klausimų?

Susisiekite su mumis:

+370 46 400002

+370 655 52672

info@osteca.lt