You are currently viewing KELIO SĄNARIO SKAUSMAS:

KELIO SĄNARIO SKAUSMAS:

KELIO SĄNARIO SKAUSMAS:

PRIEŽASTYS IR GYDYMAS

Kelio sąnarys yra sudėtingas mechanizmas – jį sudaro kaulai, kremzlės, raiščiai, sausgyslės ir kitos svarbios dalys. Tad nenuostabu, jog toks daugiadalis mechanizmas traumų ar ligų sukeltą skausmą patiria dažniau nei kiti sąnariai. Skausmas, nesėkmingo nikstelėjimo sporto metu, praeis po kelių minučių ir, tikėtina, rimtų pasekmių neturės. Tačiau deginantis, duriantis, ilgalaikis ar pasikartojantis kelio skausmas gali reikšti rimtesnes problemas.

Kelio skausmas vidinėje pusėje

Kelio skausmas paprastai skirstomas į skausmą vidinėje ir užpakalinėje dalyje. Vidine kelio dalimi laikomas šoninė sąnario vieta, esanti arčiausiai kitos kojos. Užpakalinė sąnario dalis yra vidinė kojos pusė, per kurią susilenkia koja. Aptarkime, kodėl skauda vidinę kelio pusę.

Jeigu skauda kelius vidinėje pusėje, tai gali lemti keliolika priežasčių. Viena dažniausių – trauma. Sąnarių traumos įprastai įvyksta sportuojant, griūvant (pavyzdžiui, lipant laiptais žemyn) ar dviračių, riedučių, automobilių avarijose. Smarkus sumušimas ar per didelė apkrova gali išprovokuoti ilgalaikį maudimą ir (ar) skausmą.

Ypač didelį ir staigų kelių skausmą gali sukelti raiščio patempimas arba plyšimas. Dėl didelio smūgio, susisukimo ar ištempimo raištis gali trūkti ar persitempti, todėl skausmą įprastai lydi tinimas. Kita pasitaikanti trauma – plyšęs meniskas. Jo simptomai yra duriantis, ūmus kelių skausmas, traškėjimas ir sąnarių užsiblokavimas. Tiesa, meniskas gali susidėvėti ir laikui bėgant. Tuomet skausmas jaučiamas po fizinio krūvio.

Jeigu maudžia ar skauda kelius vaikštant, pritupiant, atsiklaupus, po fizinio krūvio, sportuojant pavyzdžiui, po bėgimo, tiek maža, tiek didele amplitude lenkiant koją ar net ramybės būsenoje, pavyzdžiui, gulint naktį, o visus sąnario judesius lydi traškėjimas,  tai gali įspėti apie ligą. Tokie simptomai įprastai reiškia artrozę ir osteoartritą – ligas, kurių metu nyksta kremzlė, sauganti sąnarius nuo tiesioginės trinties vienas į kitą. Pradėjus nykti kremzlei, kaulai ima liestis ir žaloja kaulų paviršių. Ši būklė žmogui ypač skausminga.

Plica sindromas yra dar viena nereta skausmo priežastis. Žmogaus sąnariai apsaugoti ne tik kremzle, bet ir membranos raukšle, vadinama plica. Tokių žmogus įprastai turi po keturias abiejuose keliuose. Šiai raukšlei sudirgstant, kyla skausmas ir nestabilumas kelyje. Tokia būsena vadinama plicos sindromu.

Jeigu jaučiate bent vieną ar kelis aprašytus simptomus, kurie reguliariai kartojasi, nedelsiant kreipkitės į savo gydytoją. Tik jis gali nustatyti simptomų priežastis bei paskirti gydymą. Ankstyvoje osteoartrito stadijoje skiriamas natūralus gydymas, galintis padėti išvengti kelių sąnarių endoprotezavimo.

Kelio skausmas užpakalinėje dalyje

Kai kurios skausmo vidinėje ir užpakalinėje sąnario dalyje priežastys gali sutapti. Pavyzdžiui, trauma, gauta fizinės veiklos metu. Tačiau yra ligų, kurios skausmu pasireiškia tik užpakalinėje sąnario pusėje. Žinant tai, nustatyti kodėl skauda yra paprasčiau.

Aptikote į gumbą panašų, skausmingą patinimą užpakalinėje kelio dalyje? Tikėtina, jog tai beikerio cista, dar vadinama pakinkline cista. Ši cista susidaro, kai kelio gale susikaupia sinovinis skystis. Tokia būklė žmogui ne tik skausminga, bet ir varžo judėjimą – cista pamažu didėja, o drauge – ir skausmas lankstant koją. Skysčių kaupimąsi gali paskatinti trauma arba artritas.

Artritas ir įvairios jo formos yra kita dažna skausmo kelėnų užpakalinėje dalyje priežastis. Atirtas turi apie šimtą skirtingų formų, kurių kelios jau buvo aptartos. Visas jo formas vienija kremzlinio audinio nykimas, kuris sukelia skausmą, sąnarių sustabarėjimą ir mobilumo praradimą. Skausmas gali pasireikšti tiek užpakalinėje, tiek vidinėje kelio dalyje.

Verta paminėta traumas – be aptartų menisko ir raiščių traumų, dažni yra ir raumenų bei sausgyslių pažeidimai. Didžiausią riziką patirti sausgyslių traumą turi bėgikai, todėl jie ir kiti sportininkai mėgėjai bei profesionalai turi pasirinkti tinkamą krūvį ir skirti laiko kūno atsistatymui po sporto.

Be sausgyslių pažeidimų, pasitaiko dvilypio raumens patempimas. Įprastai jis nutinka tenisą, badmintoną ar skvošą sportuojantiems žmonėms, t. y. tuomet, kai iš stovimos padėties greitai pereinama į bėgimą. Skausmas juntamas galinėje sąnario ir visos kojos dalyje, o intensyvumas priklauso nuo raumens įplyšimo.

Jeigu skausmas plinta nuo nugaros iki kelio galo, gali būti pažeistas ar užspaustas nervas. Tačiau jeigu skausmas yra izoliuotas kelyje, paprastai tai nėra susiję su nervų pažeidimais. Šiuos skausmo tipus atskirti ypač aktualu turintiems stuburo pažeidimų.

Taip pat pasitaikanti skausmo priežastis yra giliųjų venų trombozė – dalinis arba visiškas venos užakimas dėl susidariusio krešulio (trombo). Venų trombozė sukelia skausmą nuo blauzdos iki vidinės šlaunies, neaplenkiant vidinės sąnario dalies. Dažnai drauge seka ir kojos patinimas. Venų trombozės rizika padidėja žmonėms, turintiems nutikimą, sergantiems onkologine liga arba po neseniai atliktos operacijos. Negydoma liga gali tapti mirties priežastimi.

Uždegimas ir jo simptomai

Be ligų ir traumų, kelio skausmą gali sukelti uždegimas. Bursitas – yra vienas iš jų.

Bursitas yra uždegimas vidinėje kelėnų pusėje. Keliuose yra nedidelis tepalinis maišelis, padedantis sumažinti trintį judant. Šis maišelis vadinamas bursa. Bursitas – šių maišelių uždegimas. Bursitą gali sukelti tokios sporto šakos kaip futbolas ir krepšinis, kuomet daug ir dažnai pasikartoja tas pats judesys lenkiant koją, staigus fizinio aktyvumo padidėjimas, raumenų disbalansas. Skausmas uždegimo metu jaučiamas lenkiant ir tiesinant kelio sąnarius, taip pat lipant laiptais žemyn ir aukštyn. Galimas kelio apimties padidėjimas, paraudimas, sąnario sąstingis, karščiavimas.

Kita dažnesnė skausmo priežastis yra viso sąnario uždegimas, kurį dažniausiai sąlygoja artritas. Sąnario uždegimas pasireiškia tinimu, skausmu, paraudimu, kaitimu, taip pat galimas deginantis pojūtis. Uždegimo priežastys įvairios: bakterijos, virusai, infekcijos, ligos, paveldėjimas, per didelis fizinis krūvis, antsvoris, traumos.

Gydymas: kaip numalšinti skausmą?

Įvykus smulkiam sužalojimui ar įsiplieskus nedideliam uždegimui, gydymą galima taikyti savarankiškai namuose. Jeigu nesate tikras, kodėl atsirado skausmas, ar nežinote, kaip numalšinti jį, kreipkitės į medicinos specialistus.

Paprastai, po bet kokios traumos būtina pailsinti kelį. Tai geriausia padaryti atsigulus arba atsisėdus taip, kad visa koja būtų paguldyta ant lygaus paviršiaus, geriausia kojos sulenkus nelaikyti.

Kurį laiką nesiimkite sporto ar kitos fizinės veiklos (sodininkystės, lipimo laiptais, nešulių nešimo). Venkite apkrovos iki kelis visiškai sugis. Reikalui esant, naudokitės ramentais ar lazdele, kad sumažintumėte sąnario apkrovą ir palengvintumėte judėjimą.

Kaip sumažinti skausmą? Šaldykite kelį 3–4 kartus per dieną po 20 minučių su specialiais ledo paketėliais (alternatyva – šaldytų daržovių ar ledukų pakelis). Tokiu būdu galite sumažinti tiek uždegimą, tiek skausmą. Tai ne tik palengvins nemalonius pojūčius, bet ir sumažins tinimą.

Jeigu kelį vis tiek maudžia, galite vartoti nereceptinius priešuždegiminiai vaistus ar nuskausminamuosius, tokius kaip ibuprofenas. Jeigu tai nepadeda, stipresnius vaistus gali skirti tik gydytojas.

Nedelsiant kreiptis į gydytoją būtina, jeigu kelis deformuotas, smarkiai tinsta, negalite pajudinti kojos, prasidėjo karščiavimas, koja keičia spalvą, skausmas ūmus, negalite jo tverti.

Į gydytoją taip pat būtina kreiptis, jeigu skausmas kelyje kartojasi ir (ar) intensyvėja, laikui bėgant tai trukdo judėti, skausmas juntamas net ir ramybės būsenoje (pavyzdžiui, gulint, sėdint, naktį miegant) arba po apkrovos sąnariui ar jos metu (po bėgimo, ėjimo, klūpint, lankstant koją ar ją sulenkus).

Kaip gydyti kiekvieną konkretų atvejį priklauso nuo to, kokia yra skausmo priežastis. Savo ruožtu gydytojas gali skirti medikamentinį gydimą, operaciją (pavyzdžiui, endoprotezavimą) ar fizinę terapiją.

Nuotraukų šaltinis Pexels.

Susisiekite su mumis:

+370 46 400002

+370 655 52672

info@osteca.lt

Turite klausimų?

Susisiekite su mumis:

+370 46 400002

+370 655 52672

info@osteca.lt