You are currently viewing ATMINTINĖ

ATMINTINĖ

ATMINTINĖ

ATLIKUS KLUBO SĄNARIO OPERACIJĄ

Po sąnario keitimo operacijos ne mažiau svarbus reabilitacijos periodas, kuris yra kritinis ir esminis etapas, lemiantis sėkmingą gydymo rezultatą. Todėl užvėrus gydymo įstaigos duris, pravers atmintinė po klubo sąnario operacijos, kuri leis greičiau pasveikti ir grįžti į įprastą gyvenimą.

REABILITACIJA PO KLUBO SĄNARIO OPERACIJOS

Po operacijos kiekvienam pacientui sudaromas individualus reabilitacijos planas, atsižvelgiant į paciento amžių, fizinius pajėgumus, kaulų būklę ir bendrą savijautą. Reabilitacijos planą sudaro įvairios manualinės terapijos, kineziterapijos pratimai bei atmintinė po klubo sąnario operacijos.

Pooperacinis laikotarpis, kuris prasideda reabilitacija ir baigiasi visišku išgijimu, gali trukti nuo pusmečio iki metų. Reabilitacija dažniausiai pradedama jau pačią pirmąją dieną po operacijos. Tai gali būti kvėpavimo pratimai, pratimai kojų ir sėdmenų raumenų tvirtinimui, kraujotakos aktyvinimas ar trumpas pasivaikščiojimas. Vėlesniame etape didinama endoprotezo judesių amplitudė. Fizinių pratimų krūvis auga palaipsniui. Pacientui sustiprėjus, speciali mankšta atliekama kasdien. Pratimai po klubo sąnario endoprotezavimo nėra sudėtingi, tačiau labai veiksmingi.

Pirmus mėnesius gali tekti nešioti ortopedinį įtvarą, užtikrinantį sąnario stabilumą. Judėjimui palengvinti ir spaudimui į operuotą vietą mažinti naudojamos vaikštynės, ramentai. Įprastai jie reikalingi pirmus tris mėnesius po operacijos.

Reabilitacijos plane taip pat galima išvysti kineziterapiją, kompresinę terapiją, masažus, ergoterapiją, raumenų elektrostimuliaciją ir kitas pagalbines priemones. Jų tikslas: mažinti skausmą, spartinti protezo prigijimą, išvengti komplikacijų, mokytis taisyklingai judėti, nežaloti protezo, lavinti pusiausvyrą ir ištvermę, didinti raumenų jėgą, gerinti kraujotaką sąnariuose, grąžinti mobilumą.

Įprastai, kurį laiką skiriamas gydymas medikamentais – galimas nuskausminamųjų vartojimas, siekiant sumažinti pooperacinį skausmą. Kartais gydytojai rekomenduoja suvartoti antibiotikų kursą, norint išvengti galimos infekcijos ar kitokių komplikacijų. Taip pat neretai skiriami kraują skystinantys vaistai.

Kaip greitai pacientas sugrįš įprastą gyvenimą priklauso nuo sveikimo tempo, reabilitacijos efektyvumo ir paties paciento indėlio. Jeigu pacientas laikosi visų gydytojų rekomendacijų, atlieka fizinius pratimus ir vaikšto į terapijas, galima tikėtis sklandaus pasveikimo.

Kineziterapijos pratimai po klubo sąnario endoprotezavimo

Šiek tiek buvo užsiminta, jog kineziterapijos pratimai prasideda nuo pirmųjų paciento mėginimų vaikščioti. Kuomet pacientas yra sąmoningas ir pajėgus savarankiškai judėti, jis su gydytojų pagalba pradeda mokytis saugiai keltis iš lovos, taisyklingai vaikščioti, judėti su pagalbinėmis priemonėmis.

Grįžus gydytis namo, pagal nurodytą planą būtina atlikti specialius pratimus. Kokie pratimai po klubo sąnario endoprotezavimo įprastai skiriami pacientams, galima susipažinti čia ir čia. Nerekomenduojama šių pratimų atlikti, jeigu taip nenurodė gydytojas.

Pacientai tokius ir panašius pratimus turi atlikti kasdien, po du–tris kartus. Viena treniruotė trunka apie 20–30 minučių. Laikui bėgant, pradedama lipti laiptais, lenktis, ilgiau vaikščioti, atgauti judesių amplitudę ir jėgą.

Rekomendacijos po klubo endoprotezavimo

Gijimo procese svarbūs ne tik kineziterapijos pratimai, bet ir veiksmai, kurių derėtų vengti. Pavyzdžiui, nerekomenduojama stovėti sukryžiavus kojas ar sėdėti koją pasidėjus ant kojos. Taip pat negalima sukti operuotos kojos pėdą į vidinę ar išorinę pusę tiek stovint, tiek sėdint ar gulint. Tokie veiksmai gali padidinti klubo išnirimo riziką.

Kol klubas nėra visiškai sugijęs, pacientams nerekomenduojama kelti kelių aukščiau klubų, lenkti koją per klubo sąnarį daugiau nei 90 laipsnių kampu ir sukioti liemens. Tokie judesiai didina pažeidimų sąnaryje riziką.

Ne ką mažiau svarbu vengti staigių judesių, didelių apkrovų (bėgimo, šuoliukų, pritupimų), sunkių daiktų kėlimo, ypač – tiesiomis kojomis. Taip pat negalima sėstis į krėslus ar ant žemų kėdžių, o miegoti rekomenduojama su pagalvėle tarp kelių.

Prieš operaciją siūloma pasirūpinti tinkama namų aplinka: paruošti gyvenamąją erdvę sklandžiam judėjimui ir įsigyti papildomų patogumų.

Pirmiausiai reikėtų apgalvoti, ar niekas netrukdys judėti su pagalbinėmis priemonėmis. Iš kelio reikėtų pašalinti kilimus, laidus, slenksčius, kavos staliukus, pufus ir kitus vaikščioti trukdančius daiktus. Dažniausiai buityje naudojamus daiktus rekomenduojama pasidėti lengvai pasiekiamose vietose. Saugioms higienoms procedūroms užtikrinti, vonios ir tualeto kambariuose galima primontuoti specialias rankenas.

1. https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17102-hip-replacement

2. https://www.arthritis-health.com/surgery/hip-surgery/post-surgical-hip-replacement-precautions-and-tips

Susisiekite su mumis:

+370 46 400002

+370 655 52672

info@osteca.lt

Turite klausimų?

Susisiekite su mumis:

+370 46 400002

+370 655 52672

info@osteca.lt