You are currently viewing KLUBO SĄNARIO SKAUSMAS:

KLUBO SĄNARIO SKAUSMAS:

KLUBO SĄNARIO SKAUSMAS:

priemonės ir patarimai

Klubo sąnario skausmas yra dažnas nusiskundimas tarp įvairaus amžiaus pacientų, apibūdinamas kaip duriantis, aštrus, bukas, deginantis ar pan. Skausmas gali variuoti nuo nedidelio iki nepakenčiamo ir dažniausiai tai yra ligos, traumos, sumušimo ar uždegimo simptomas. Aptarkime, koks klubo skausmas nekelia grėsmės, o dėl kokio verta nedelsiant kreiptis į gydymo įstaigą.

Klubo sąnario skausmo atsiradimo priežastys

Klubo sąnarys yra didžiausias sąnarys žmogaus kūne. Klubai padeda judėti kojoms, yra atsakingi už stovėseną ir nuolatos patiria viršutinės kūno dalies svorio apkrovą. Tad nenuostabu, jog daug judanti ir didelį svorį atlaikanti kūno vieta dėl vienokių ar kitokių priežasčių laikui bėgant ima skaudėti.

Klubo sąnarys ne tik didelis, bet ir sudėtingas mechanizmas. Jį sudaro šlaunikaulio galvutė, gūžduobė, kremzlinis audinys, fibrozinė kapsulė ir kitos svarbios dalys. Stabilumą, judesių amplitudę ir jėgą užtikrina ypač stiprus raiščiai, išlaikantys kelių šimtų kilogramų svorį, ir daugiau nei 20 raumenų.

Klubo skausmo priežasčių yra daugybė. Skausmą gali lemti kurios nors sąnario dalies pažeidimas ar aplinkinių kūno dalių funkcijų sutrikimas, pavyzdžiui, stuburo. Dažniausiai, jeigu skausmas juntamas klubų viduje, problema slypi pačiame sąnaryje. Šonuose, sėdmenyse juntamas skausmas yra raumenų, sausgyslių ar nervų pažeidimo požymis.

Skauda klubo sąnarius? Panagrinėkime galimas priežastis. Viena daugiausiai aptariamų – artritas bei įvairios jo formos. Dažniausios jų yra artrozė (osteoartritas) ir reumatoidinis artritas. Ši liga dažniau diagnozuojama vyresnio amžiaus žmonėms, tačiau didėja ir jaunesnių pacientų gretos.

Prasidėjus artritui, po fizinės veiklos (ėjimo, bėgiojimo, lipimo laiptais ir pan.) juntamas maudimas sąnario srityje. Ilgainiui maudimas virsta skausmu, juntamu net ir ramybės būsenoje: sėdint, gulint. Negydomas artritas sukelia tokį skausmą, kad sąnarys užsiblokuoja ir pacientas praranda ne tik judesių amplitudę, bet mobilumą apskritai. Tai ypač skausminga liga, kurią laiku aptikus galima išvengti nemalonių padarinių.

Kita neretai pasitaikanti klubo skausmo priežastis – šlaunikaulio lūžis arba skilimas. Vyresniame amžiuje žmogaus kaulai tampa trapesni, todėl net ir iš pažiūros menkas kritimas gali baigtis lūžiu ar skilimu. Lūžis pavojingas dėl to, kad kartais skausmas nėra stiprus ir kurį laiką galima jį ištverti be gydytojų įsikišimo. Jeigu po kritimo ima mausti klubą ir pastebite, kad skaudamos kojos pėda yra pakrypusi į išorę ir (arba) koja šiek tiek sutrumpėjusi, nedelsiant kreipkitės į gydytojus.

Skausmą klubuose sukelia ir tendinitas – sausgyslių uždegimas. Sausgyslių funkcija yra jungti kaulus su raumenimis, todėl intensyvus sportas, pasikartojantis to paties veiksmo atlikimas (pavyzdžiui, žaidžiant tenisą) ar reguliarios traumos toje pačioje vietoje gali sukelti sausgyslių uždegimą bei skausmą.

Pakartotinė veikla gali išprovokuoti ne tik tendinitą, bet ir raumenų, raiščių ar sausgyslių patempimą. Patepimas gali įvykti retai sportuojantiems arba tinkamo pasirengimo neturintiems žmonėms, kurių kūnas nėra pratęs prie staigios ir didelės apkrovos. Tokio pobūdžio traumos nėra retos ir intensyviai sportuojantiems žmonėms, kurie treniruočių metu persitempia arba nepakankamai ilsisi.

Nereta skausmo priežastis yra sąnarinės lūpos įplyšimas. Sąnarinė lūpa yra kremzlinis žiedas, supantis sąnarį. Dėl pastovaus fizinio krūvio ir (arba) streso sąnariams kremzlinis audinys gali įtrūkti. Veiklos, kurių pagrindą sudaro šokinėjimas, bėgimas, šokiai ir pan., didina traumos riziką.

Dar viena skausmo kaltininkė yra osteonekrozė – būklė, kuomet kraujo pratekėjimas į sąnarį tampa apribotas. Šio sutrikimo metu kaulai negauna reikiamo kraujo kiekio. Laikui bėgant kraujo ląstelės ima žūti, o kaulas – nykti. Osteonekrozė dažniausiai pasireiškia klubo sąnaryje, o skausmas paaštrėja, kuomet yra mažinamas judėjimo kiekis.

Dažna ilgų distancijų ėjikų ir bėgikų klubų skausmo priežastis – kriaušinio raumens sindromas. Sindromą sukelia didelis krūvis sėdmenims, o skausmas juntamas klubo sąnaryje. Ryškiausi kriaušinio raumens sindromo požymiai yra skausmo mažėjimas ramybės būsenoje ir suaktyvėjimas po ilgo ėjimo ar bėgimo.

Su klubo sąnariu nesusijusi problema, virstanti skausmu klubų srityje (ir ne tik), yra tarpslankstelinio disko (stuburo) išvarža. Stuburo išvarža gali sukelti skausmą ir tirpimą, juntamą klubuose, kojose, pėdose. Dažniausiai išvarža atsiranda dėl degeneracinių tarpslankstelinių diskų procesų ir traumų.

Skausmas kirkšnyje

Kirkšnis ir klubo sąnarys yra greta vienas kito. Todėl skausmas juntamas toje pačioje vietoje, nepaisant to, pažeidimas nutiko sąnaryje ar kirkšnyje. Viską apsunkina ir tai, jog skausmas, prasidėjęs vienoje vietoje, netrunka pasklisti į kitą. Skausmo kirkšnyje pagrindą nustatyti sudėtinga, tačiau galima išskirti dažniausias priežastis:

  • raumenų patempimas;
  • osteoartritas;
  • klubo skilimas;
  • sąnarinės lūpos įtrūkimas;
  • kirkšnies išvarža.

Kirkšnies išvarža yra būklė, kai į poodį kirkšnies srityje arba tarpraumeninį tarpą išsiveržia žarnynas. Įvykus išvaržai juntamas bukas skausmas kirkšnyje, paūmėjantis keliant daiktus ar kosėjant. Tačiau pasitaiko atvejų, kai jokie išvaržos simptomai nėra jaučiami.

Klubo sąnario skausmas einant

Skausmas einant ar kitaip judant yra didžiausi požymiai, jog klubo sąnarys patiria stresą, yra pažeistas ligos arba jį veikia trauma. Pajutus skausmą, pirmiausiai reikėtų nuo sąnario nuimti apkrovą: nenešti nešulių, nesiimti aktyvios fizinės veiklos, nekelti sunkių daiktų. Būtina skirti laiko poilsiui ir stebėti savijautą.

Į gydytoją nedelsiant kreipkitės, jeigu skausmas kartojasi einant ar atliekant kitus fizinius veiksmus, tokius kaip bėgiojimas, šokinėjimas, lipimas laiptais ir pan., skausmas nemažėja arba didėja, išryškėja kiti anksčiau šiame tekste aprašyti simptomai.

Skausmas naktį

Iš miegų pažadinantis arba neleidžiantis užmigti skausmas ne juokais paveikia gyvenimo kokybę. Skausmas ramybės būsenoje – naktį miegant, ilsintis dienos metu ar sėdint – yra rimtas signalas, jog klubo sąnarys gali būti žalojamas artrito. Jeigu skauda ir dieną judant, ir naktį ilsintis, būtina nedelsiant kreiptis į medicinos įstaigą.

Klubo sąnario skausmas naktį juntamas ir dėl traumos – patempimo, lūžio, uždegimo, sumušimo. Skausmui nerimstant arba didėjant, būtina atlikti tyrimus, siekiant išsiaiškinti ir pašalinti skausmo priežastis.

Sumažinti skausmą galima pakeitus miegojimo pozą, naudojant pagalvę tarp kelių arba po klubais.

KLUBO SĄNARIO UŽDEGIMAS

Sąnario uždegimas, dar vadinamas bursitu, yra sąnaryje esančio skysčio maišelio (bursos) uždegimas. Bursa yra tepalinis maišelis, kurio funkcija – sumažinti trintį. Viename sąnaryje yra dvi bursos. Jeigu bent vieną paveikia uždegimas, skausmas gali išplisti į kirkšnį ar sėdmenis.

Dažniausiai klubo sąnario uždegimas atsiranda dėl traumų, sumušimų, pasikartojančios sąnarių veiklos arba klubų nuovargio. Rizikos zonoje yra daug bėgiojantys, minantys dviratį, dirbantys stovimą darbą arba daug vaikštantys žmonės.

Bursitas įprastai pasireiškia aštriu skausmu klubo šone, ilgainiui virstančiu į buką skausmą; sustiprėja lipant laiptais, gulint ant skaudamo šono ar paspaudus jį. Uždegimą gali lydėti karščiavimas, klubo tinimas.

KLUBO SKAUSMO GYDYMAS

Klubo sąnarių gydymas priklauso nuo skausmo priežasties ir yra individualus kiekvienam pacientui. Tačiau galima išskirti dažniausiai taikomus gydymo metodus.

Bet kokiam skausmui mažinti pirmiausiai skiriami nuskausminamieji. Daugelis nuskausminamųjų padeda ne tik malšinti skausmą, bet ir kovoti su uždegimu.

Uždegimui gydyti kartais skiriamos steroidų injekcijos, o prieš nedidelį uždegimą veiksminga priemonė –  ledo kompresai.

Kineziterapija padeda sumažinti skausmą, gydyti sąnarius, atgauti mobilumą ir judesių amplitudę, pristabdyti ligos eigą.

Esant pažengusiai artrito stadijai, gali būti pasiūlyta sąnarių keitimo operacija. Operacijos metu sužalotos ir funkcijos nebeatliekančios sąnario dalys pakeičiamos implantais, kurie, tinkamai prižiūrint, ne tik nemažina gyvenimo kokybės, bet ir tarnauja daugybę metų.

Įtvarai ar neopreniniai šortai pasitarnauja po traumų (lūžių, patempimų) arba operacijos.

Nuotraukų šaltinis Shutterstock.

Susisiekite su mumis:

+370 46 400002

+370 655 52672

info@osteca.lt

Turite klausimų?

Susisiekite su mumis:

+370 46 400002

+370 655 52672

info@osteca.lt